Koken met Jongeren

Jongeren helpen, maar ook naar ze luisteren..

Ik kook niet alleen om het koken, maar ook omdat ik jongeren wil helpen en ze uit hun dagelijkheid te halen. Ik probeer tijdens het koken mijn passie voor eten over te dragen op ze. Ik leg graag uit wat ik maak, hoe ik het maak en waarom ik het op die manier doe. Ik probeer ze zó te betrekken bij het voedsel, dat ze het bijna kunnen ruiken en voelen, maar ook zo probeer ik er achter te komen hoe iemand in elkaar zit en waar de blokkade zit en zo de persoon te leren kennen en proberen te helpen.

Jongeren die begrip en ondersteuning kunnen gebruiken

Voor alle jongeren die te maken hebben met:  psychiatrische diagnoses (o.a. adhd en depressie), schulden, verslaving, ouders die scheiden, een onstabiele thuissituatie an daardoor ook vroegtijdig schoolverlaters zijn, maar ook degene die meer zelfvertrouwen willen hebben en standvastiger willen worden.

Kortom wil ik een betrouwbaar steunpunt zijn voor een groot categorie jongeren. Een plek waar jongeren op terug kunnen vallen en een ”haalbare” begeleiding kunnen krijgen. Eventueel met vooraf besproken concrete doelstellingen.

Onze werkwijze

Bij MindandCooking nemen we als basis het koken, jongeren koken binnen het project minimaal 1 dag  per week en daarnaast 1 dag per week persoonlijke ontwikkeling en 1 dag in de week een leuke werkplek.  Hoog in het vaandel staan leren en respecteren van elkaar, gericht op normen en waarden. Ze zullen deelnemen aan workshops en bezichtigingen om onder andere de kennis van het “KOKEN” te vergroten. Dit alles zal gebeuren onder professionele begeleiding. We willen de nadruk leggen op het doen en het beleven. Tijdens het traject wordt ondersteuning en begeleiding aangeboden in de vorm van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP).

Door persoonlijke ontwikkeling en koken worden jongeren geprikkeld en deze ervaringen kunnen zij toepassen in hun dagelijks leven. Koken is sowieso een belangrijke vaardigheid om zelfstandig te kunnen functioneren.  Bij koken worden de activiteiten ingezet als middel om jongeren te leren omgaan met hun problematiek en ze te laten zoeken naar oplossingen.

Wonen, werken en leren zijn de speerpunten. Na het project te hebben doorlopen proberen we de jongeren te helpen aan een baan en /of opleiding in samenwerking met diverse zorginstellingen, reclassering, leerplicht en ROC Amsterdam.